اعتیاد به خودارضایی شرایط پیچیدهای است که در آن فرد وابستگی روانی، عاطفی و فیزیولوژیکی به ارضای خود ایجاد میکند. این یک بیماری مزمن و پیشرونده است که در آن افراد با وجود پیامدهای شخصی و اجتماعی به خودارضایی ادامه میدهند. اگرچه خود ارضایی مزمن قابل درمان است، بسیاری از افراد به دلیل انگ اجتماعی و شرم شخصی تمایلی به درمان ندارند.
اعتیاد به خودارضایی چیست؟
اعتیاد به خودارضایی زمانی اتفاق می افتد که فرد دیگر نتواند میل خود به خود ارضایی را سرکوب کند و در نتیجه به طور اجباری و بیمار گونه این رفتار را تکرار کند. استفاده از اصطلاح “اعتیاد به خودارضایی” بحث برانگیز است، زیرا تحقیقات کافی برای حمایت از آن به عنوان یک بیماری قابل تشخیص مستقل وجود ندارد. بسیاری از متخصصان از آن به عنوان “خودارضایی اجباری” یاد می کنند که ممکن است به عنوان نشانهای از سایر اختلالات قابل تشخیص رخ دهد. متأسفانه تحقیقات به دلیل شرایط اجتماعی و شرم شخصی محدود است.
اگرچه خود ارضایی یک عمل طبیعی است، اما خودارضایی بیش از حد ممکن است عواقب منفی بسیاری را به همراه داشته باشد. در هر صورت، سالم یا ناسالم، اغلب به دلیل شرم خانوادگی، اجتماعی یا مذهبی مرتبط با خود ارضایی، موضوعی نسبتاً تابو در نظر گرفته می شود. یک نظرسنجی بزرگ نشان داد که 78 درصد از بزرگسالان خود ارضایی می کنند. صرف نظر از این، این ننگ منجر به آن شده است که کسانی که با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند، پیامد های درونی شرم و گناه را پیرامون خودارضایی تجربه نمایند.
هنگامی که ما خودارضایی، دوپامین، یک انتقال دهنده عصبی که باعث احساس لذت در ما می شود، – ترشح شده و پس از اوج گیری یا ارگاسم، هورمون هایی به نام اندورفین در مغز ترشح می شود و این هورمون ها فرد را قادر می سازند تا استراحت کند. این مواد چیزی هستند که احساس خودارضایی را بسیار عالی می کنند، و افراد نیز می توانند به آن ها وابسته شوند. پس چگونه متوجه می شوید که به خود ارضایی معتاد هستید؟
مقاله مرتبط: خود ارضایی در نوجوانی رفتار طبیعی یا دلیلی برای نگرانی
علائم اعتیاد به خودارضایی
از آنجایی که اعتیاد به خود ارضایی یک اختلال قابل تشخیص رسمی نیست، توجه به این نکته مهم است که اصطلاح «علائم» در این مورد بیشتر به مجموعه ای از معیارهای طبقهبندی برای شرایط مذکور اشاره دارد. تعداد و شدت علائم بسته به فرد و شدت اعتیاد متفاوت است. به طور کلی، هر چه اعتیاد شدیدتر باشد، علائم شدیدتر است. چنین علائمی در همه زمینه ها از جمله جسمی، شناختی، عاطفی و اجتماعی بر فرد تأثیر می گذارد. خودارضایی زمانی به عنوان یک مشکل در نظر گرفته می شود که شروع به بازتاب سایر اشکال اعتیادهای رفتاری کند. علائم اعتیاد به خود ارضایی عبارتند از:
- از دست دادن حساسیت و عدم کنترل تکانه
- احساس گناه در مورد خود ارضایی
- تحریک بیش از حد و اختلال عملکرد جنسی
- خود ارضایی زمان و انرژی زیادی از شما می گیرد.
- در خانه، محل کار یا زندگی شخصی خود به دلیل خود ارضایی رنج می برید.
- ممکن است دیر به جلسات بروید، رویدادها را لغو کنید یا قرارهای اجتماعی را زودتر ترک کنید تا خود ارضایی کنید.
- شما در مکان های عمومی یا مکان های ناراحت کننده خود ارضایی می کنید زیرا نمی توانید برای رسیدن به خانه صبر کنید.
- شما خود ارضایی می کنید حتی زمانی که برانگیخته، جنسی یا نیستید.
- هنگامی که احساسات منفی را احساس می کنید مانند عصبانیت، اضطراب، استرس یا غم و اندوه پاسخ اصلی شما این است که برای راحتی خود خودارضایی نمایید.
- بعد از خود ارضایی احساس گناه، پریشانی یا ناراحتی می کنید.
- شما خود ارضایی می کنید حتی اگر نخواهید.
- برای شما دشوار است که به خود ارضایی فکر نکنید.
- هنگامی که خود ارضایی نمی کنید، علائم ولع یا ترک را تجربه می نمایید.
توجه داشته باشید که آنچه “خود ارضایی عادی” در نظر گرفته می شود در افراد مختلف متفاوت است و خودارضایی روزانه به خودی خود نشان دهنده مشکل نیست. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، مهم است که به متخصص یا روانشانس مراجعه نمایید.
همچنین بخوانید: تاثیرات خود ارضایی بر سلامت جنسی
آیا اعتیاد به خودارضایی مضر است؟
شواهد بسیار زیاد نشان می دهد که اگر بیش از حد این عمل تکرار شود، می تواند باعث عوامل زیر گردد:
- پریشانی عاطفی و روانی
- پوست تحریک شده در ناحیه تناسلی یا اطراف آن
- مشکلات عملکرد در رابطه جنسی با شریک زندگی
- مشکلات در روابط عاطفی
- عزت نفس پایین
- رضایت جنسی پایین در ارتباط با شریک زندگی
- سایر مکانیسم های مقابله ای سالم را مهار می کند.
- در ارتباطات بین فردی تداخل ایجاد می کند.
بیشتر بدانید: فواید ترک خودارضایی
برای برخی از افرادی که از نظر اخلاقی یا مذهبی مخالف خودارضایی هستند، انجام خود ارضایی می تواند باعث شرمساری و کاهش عزت نفس شود. این احساسات همچنین میتوانند به نظر برسد که هر مقدار خود ارضایی بیش از حد است و حتی اگر خودارضایی فقط گاهی اوقات اتفاق بیفتد، منجر به احساس گناه شدید می شود.
علل اعتیاد به خودارضایی
مانند علائم آن، علل و محرک های اعتیاد به خودارضایی در افراد مختلف متفاوت است. باز هم، اینها ممکن است تحت تأثیر استعدادهای شخصی و تأثیرات اجتماعی قرار گیرند. هر چه علل و محرک های بیشتری در زندگی شخصی وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به آن بیشتر میشود. با آگاهی از این عوامل خطر، ممکن است اقدامات پیشگیرانه تری برای جلوگیری از یک مشکل انجام شود. در اینجا چندین علت و عامل خطر برای رفتار جنسی اجباری وجود دارد:
- عدم تعادل مواد شیمیایی طبیعی مغز
- تغییرات در مسیرهای مغزی
- شرایطی که بر مغز تأثیر می گذارد
- سهولت دسترسی به محتوای جنسی
- مشکلات مصرف الکل یا مواد مخدر
- یکی دیگر از شرایط سلامت روان
- درگیری های خانوادگی یا وجود اعضای خانواده با مشکلاتی مانند اعتیاد.
- سابقه سوء استفاده فیزیکی یا جنسی
بشتر بدانید: خودارضایی و تاثیر آن بر میزان استرس
توجه داشته باشید که لازم نیست این علل و عوامل خطر در ابتدا وجود داشته باشند تا فردی به اعتیاد به خودارضایی مبتلا شود. اعتیاد ممکن است از لذت شدید از ارضای خود شروع شود که به تدریج منجر به تغییر در مسیرهای مغزی، عدم تعادل مواد شیمیایی مغز و سایر مشکلات و شرایط می شود.
درمان اعتیاد به خود ارضایی
درمان خودارضایی فراتر از شیوه های خودارضایی است تا به اصل مشکل برسد و هرچه درمان جامع تر باشد، بهتر است. بسته به شدت بیماری و ترجیحات شخصی، درمان ممکن است شامل هر یک یا ترکیبی از درمان سرپایی، درمان سرپایی فشرده (IOP) ، درمان رزیدنتال و یا گروههای حمایتی باشد.
توجه به تمام عوامل زمینه ای برای موثر بودن درمان مهم است. اگر سایر نگرانی های مربوط به سلامت روان وجود دارد، باید به آن ها نیز رسیدگی شود. گاهی اوقات، یک قرارداد تجرد که در آن فرد از خود ارضایی و سایر فعالیت های جنسی خودداری می کند، شروعی برای کمک به پرهیز کامل از رفتار ناخواسته است. موضوعات رایجی که ممکن است در طول درمان برای خود ارضایی اجباری مطرح شود ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساسات و رفتار شخصی در مورد خودارضایی
- این که آیا آنها درگیر سایر رفتارهای جنسی اجباری هستند
- مشکلات ناشی از عادات خودارضایی آنها
- آسیب های گذشته
- عوامل استرس زا یا محرک های اضطراب فعلی
- درمان شناختی رفتاری (CBT): به افکار، باورها و رفتارها می پردازد و می تواند برای درمان اجبارهای رفتاری بسیار موثر باشد. به عنوان مثال، یک باور ناسازگار رایج این است که “من یک شریک جنسی نامطلوب هستم.” فکر متناظر مشکل ساز ممکن است این باشد: «چون دیگران من را مطلوب نمیدانند، برای لذت باید از نظر جنسی خودم را ارضا کنم. این تمام چیزی است که من همیشه به دست خواهم آورد.» سپس رفتار ظاهر می شود. با بازنگری در نحوه نگرش شخص و درگیر شدن در آزمایشات رفتاری، باورها و افکار مختلف، ممکن است رفتارها در نهایت تغییر کند.
- درمان دارویی: تا کنون داروی خاصی برای اعتیاد به خود ارضایی تجویز نشده است. با این حال، توجه به سایر شرایطی که نیاز به دارو دارند (مانند اختلال افسردگی اساسی، اعتیاد به الکل، اختلالات مصرف مواد، اختلالات روان پریشی، اسکیزوفرنی، دوقطبی و غیره) مهم است زیرا هر یک از این عوامل ممکن است منجر به عادت خودارضایی مفرط شده باشند یا در کنار آن ایجاد شده باشد. در چنین مواردی، مهم است که بیماران این عوامل را با پزشک بررسی کرده و هر دارویی را طبق تجویز مصرف کنند. اگر نگرانیهای مربوط به سلامت روان دارید که فکر میکنید ممکن است با دارو به شما کمک کند، لازم است که با پزشک یا روانپزشک خود صحبت کنید.
- درمان فردی: کارهایی که می توانید خودتان برای کاهش زمان صرف خودارضایی انجام دهید، در ادامه لیست شده اند.
- اجتناب از محرکهایی مانند پورنوگرافی
- در فعالیت های دیگری مانند ورزش یا سرگرمیهای جدید شرکت کنید.
- در موقعیت های اجتماعی زمان بیشتری را با دیگران بگذرانید.
- بررسی کنید که چگونه با استرس و ناراحتی عاطفی باید مقابله کرد و راهبردهای مقابله ای جدید را اتخاذ کنید.
- با مدیریت یک نیاز در یک زمان، آن را به یک هدف قابل کنترل تقسیم نمایید.
مطلب مرتبط: باورها و نگرش های مذهبی به خودارضایی
همچنین می توانید به دنبال یک گروه پشتیبانی حضوری یا آنلاین باشید تا مکانی امن برای بحث در مورد نگرانی های خود داشته باشید و راه های جدیدی برای مدیریت رفتارهای جنسی بیاموزید.
نشانه های اعتیاد به خود ارضایی در سنین مختلف
برای کودکان و نوجوانان خردسال، رمزگشایی بین رفتار جنسی “عادی” و رفتار جنسی غیر معمول مهم است. باز هم، جنسیت یک جنبه اساسی از تجربه انسان است، حتی در سنین پایین. علائم هشدار دهنده زیر به طور کلی مختص رفتار جنسی مشکل ساز است، اما ممکن است نشانه ای از اعتیاد بالقوه به خودارضایی نیز باشد. رفتارهای معمولی و غیر معمول بر اساس گروه سنی به شرح زیر است:
- کودکان 0-4 سال
– رفتار معمول: احساس راحتی برهنه، لمس کردن خود یا سایر کودکان یا اندام تناسلی بزرگسالان، تماشای درآوردن لباس بزرگسالان دیگر.
– رفتار غیر معمول: خودارضایی اجباری یا تا حدی که باعث آسیب به خود شود، تظاهر به فعالیت جنسی، وادار کردن کودکان دیگر به فعالیت جنسی، و دست زدن بیش از حد به اندام تناسلی دیگران.
- کودکان 5-9 سال
– رفتار معمولی: خواستن حریم خصوصی در حمام، خود ارضایی در خلوت، کنجکاوی در مورد تمایلات جنسی
– رفتار غیر معمول: درگیر شدن در رفتار جنسی با کودکان یا حیوانات بسیار کوچکتر و ورود به اتاق سایر کودکان خوابیده برای انجام تماس یا فعالیت جنسی.
- کودکان 10-13 سال
– رفتار معمولی: استفاده از زبان جنسی، تمایل به روابط عاشقانه، خودارضایی در خلوت
– رفتار غیر معمول: خودارضایی اجباری، اجبار دیگران به فعالیت جنسی، مبادله پول یا کالا برای فعالیت های گفته شده، یا تولید و انتشار تصاویر جنسی از خود.
- کودکان 14-17 سال
– رفتار معمولی: مشاهده مطالب برای تحریک جنسی، بحث در مورد رابطه جنسی با دوستان، شرکت در فعالیت جنسی با افراد هم سن خود.
– رفتار غیر معمول: مشغول بودن با مطالب تهاجمی جنسی یا هرزه نگاری غیر قانونی، درگیر شدن در اعمال با کودکان بسیار کوچک تر و وادار کردن دیگران به فعالیت جنسی.
- بزرگسالان
برای بزرگسالان و سالمندان، خودارضایی مشکل ساز ممکن است ادامه ای از دوران کودکی و یا نوجوانی باشد یا تبدیل به یک مشکل جدید شود. برای این گروه سنی ممکن است بیان یک خیال جنسی پنهانی، برآورده شدن نیازهای مورد نظر که توسط شریک جنسی فرد برآورده نمی شود، تنهایی، بی حوصلگی، مکانیسم مقابله و غیره باشد. صرف نظر از سن، عواقب اعتیاد مذکور مشابه است اما در چارچوب انتظارات فردی و اجتماعی برای آن گروه سنی.
سوالات متداول
- آیا خود ارضایی می تواند باعث سردرد شود؟
بله، این یک بیماری نادر است که در آن فرد ممکن است در حین یا بعد از انزال احساس سردرد کند. این حالت سردرد مقاربتی نامیده می شود که می تواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد. معمولاً سردرد در عرض 24 ساعت از بین می رود. اگر نه، می تواند نشانه ای از اتفاق جدی باشد. سردرد بیشتر در پشت سر، جایی که ستون فقرات شما به هم متصل می شود، احاطه شده است.
- آیا خودارضایی زنان باعث ناباروری می شود؟
خودارضایی زنان باعث ناباروری نمی شود. برای زن و مرد، خودارضایی عوارض پزشکی یا جسمی در باروری ندارد. یک زن می تواند باردار شود حتی اگر یک زن به خودارضایی روزانه افراط کند.
- آیا خود ارضایی می تواند باعث از دست دادن حافظه شود؟
در سطح کم، خود ارضایی به هیچ وجه بر حافظه شما تأثیر نمی گذارد. اگر فردی وسواس داشته باشد یا هر گونه بیماری روانی مرتبط با خودارضایی اجباری داشته باشد، می تواند برای سلامت روحی و جسمی شما نگران کننده گردد.
- آیا خودارضایی بر ایمنی بدن تأثیر می گذارد؟
محققان در تلاش هستند تا تأثیر خود ارضایی را بر سیستم ایمنی بدن شما بیابند. مطالعات اولیه نشان داد که پس از هر نوع ارضا شدن، ایمنی برای مدتی تقویت می شود که می تواند از بیماری های ویروسی یا تومور جلوگیری کند.
- آیا خودارضایی باعث ریزش مو می شود؟
خود ارضایی به هیچ عنوان باعث ریزش مو نمی شود. هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد رابطه جنسی یا خود ارضایی به هر شکلی که باشد باعث ریزش مو می شود. هم برای مردان و هم برای زنان، خودارضایی هیچ عارضه جانبی روی فولیکول های موی ندارد.